Strona Główna Videofilmowanie A TRE studio JarekMorfologia rdw-cw rdw-sdMorfologia co oznacza RDW i MPV ponizej normymorfologia GRA norma 35-55morfologia normy badania ASOmorfologia ok poziom żelaza podwyższonymorfologia wyniki badan PDWMorfologia RDW i MPV spadek
 

Videofilmowanie A TRE studio Jarek

Temat: ***Pazdziernikowe słoneczka 2007***
do analizy. Mam nadzieję, że wyniki nie będę gorsze niż ostatnio.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=40748



Temat: *** WIOSENNE DZIECIACZKI ***
jaką gęstą ma krew nasza Maryś i bardzo ciężko pobrać jej do badania.Piotrek był ze mną i pytał dlaczego tyle pielęgniarak biegało przy Marysi.Maleńka waży już 4400 g, bardzo ładnie przybywa...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=51778


Temat: PAŹDZIERNIK 2010
Aga Sz, spóźnione życzenia !!! Moja dzidzia chyba jakaś delikatna, kopniecia są bardzo przyjemne, nic mnie nie boli no i moim zdaniem mogłyby byc częsciej. Dziś robiłam morfologię i analizę moczu na wizytę którą mam w czwartek. Wyniki krwi poniżej normy, ale nie wnikam bo sie doskonale czuję. Myślę ze na nastepna wizytę też będę musiała pic glukozę. Coffee jestem pod wrażeniem...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=69370


Temat: CIEKAWE INFORMACJE ...
Nawet jeśli wyniki twoich analiz lekarskich mieszczą sie w normie,koniecznie pokaż je lekarzowi.Tylko on może je bowiem prawidłowo zinterpretować. ANALIZA KRWI:wykrywa niedokrwistość/morfologia/,stany zapalne/OB/,cukrzycę/poziom cukru/.Pozwala ocenić ryzyko choroby wieńcowej i miażdżycy /lipidogram/. PRAWIDłOWE WYNIKI: KREW Leukocyty/WBC/-norma : 4,0-10,0g/l. Erytrocyty/RBC/-norma dla kobiet:4,0-5,6T/l , dla mężczyzn;4,6-6,2T/l. Hemoglobina/HGB/- norma dla kobiet: 12-16 G/dl, dla mężczyzn:14-18g/dl. Trombocyty/PLT/- norma 150-300G/l. Odczyn Biernackiego/OB/- norma:do 20ml/godz. Cholesterol całkowity - norma: 200mg/dl. Trójglicerydy norma: do 160 mg/dl . Cukier- norma/na czczo/:105mg/dl . MOCZ Pozwala rozpoznać cukrzycę,żółtaczkę ,choroby wątroby oraz nerek.Nie wykonuj analizy w czasie miesiączki,bo wyniki nie będą miarodajne. PRAWIDłOWE WYNIKI Barwa...
Źródło: ehlersdanlos.fora.pl/a/a,50.html


Temat: czy to celiakia? jakie zrobić badania? proszę o odpowiedź
Cześć! Jestem diagnozowany w związku z dużym niedoborem masy ciała (BMI - ok. 15.). Miałem niedawno wykonaną gastroskopię z pobraniem wycinka dwunastnicy do analizy hist.-pat. Wynik brzmi następująco: "Część kosmków śluzówki przypłaszczona i pogrubiała, miejscami ze zredukowaniem komórek kubkowych. W śluzie powierzechni i w świetle gruczołów liczne, duże skupiska bakterii spiralnych." Nie mam żadnych niedoborów pokarmowych, morfologię krwi mam w normie, wykluczono też u mnie pasożyty, nie biegunkuję, mam tylko okresowe wzdęcia, nudności, przewlekłe zmęczenie i problemy skórne... Dodatkowo miałem badanie w kierunku przeciwciał anty-TGA (podobno bardzo czułe), które przyniosło wynik negatywny. (Jeśli ... Czy powinienem wykonać jeszcze jakieś badania - np. na przeciwciała przeciw endomysium lub gliadynie? Które z nich są bardziej czułe? A może powinienem postarać się o ponowną analizę wycinka dwunastnicy (w...
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=2605


Temat: prośba o analizę wyników badania krwi
Witam. Prosiłabym o analizę wyników badań. Badania wykonywałam ponieważ bardzo szybko tracę na wadze (13 kg w dwa miesiące) drżą mi ręce, czuje się osłabiona, mam powiększone węzły chłonne (od około ... : 5% -II- zasadochłonne : 1% Limfocyty : 28% Monocyty: 9% TSH : 0,762 U/ml Morfologia: WBC 5.2 tys/ul RBC 4,27 mln/ul HGB 13,3 g/dl HTC 38*9 % MCV 91,0 fl MCH 31,2 pg MCHC 34,3 g/dl PLT 175 tys/ul MPV 10,1 fl OB 4,00 Analiza moczu: Odczyn: 5,00 Ciężar właściwy: 1,030 Białko: 0,3 g/l Glukoza: norm Urobilinogen: 35 umol/l Bilirubina 35...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=735


Temat: świat mi sie zawalił..
Wyprawka do szpitala dla mamy i dziecka. Cytat ze strony. Niezbędne dokumenty, jakie musisz zabrać ze sobą: dowód osobisty, aktualna książeczka ubezpieczeniowa, karta ciąży, wyniki badań krwi, analiza moczu, morfologia, HBS, WR, ostatni wynik USG (wykonany około 36 tygodnia ciąży) Niezbędne rzeczy dla mamy: Ubranie dla mamy: lszlafrokllkapciellmajtki jednorazowellpiżama najlepiej rozpinana lub z specjalnym rozcięciem do karmieniallbiustonosz dla matek karmiącychllwkładki laktacyjne (kiedy...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=59868


Temat: ciala ketonowe ,jaki na nie sposob??
co pol roku sa dobre (morfologia ,mocz) Nie poddawaj się ! Popieram! Trzeba szukać dalej : pasożyty, nadmiar/niedobór jakichś składników w pożywieniu (analiza pierwiastkowa włosa i moczu z doby), nietolerancja któregoś z białek (analiza krwi pod tym kątem), wyeliminowanie czynnika stresogennego w Twoim otoczeniu. Przydał by się kontakt z dobrym lekarzem Opty. Popieram szukanie w/w przyczyn wszelkimi możliwymi badaniami. Bardzo trudno jest...
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=12355


Temat: Biała bulka Frytka
... w poniedziałek zeskanuję rachunki i wyślę Tufi na priva (jak ktoś będzie chciał zobaczyć to będą do wglądu) w poniedziałek EN chce jeszcze zanieść Frytki mocz do analizy to będzie jakieś...
Źródło: forum.bulterier.eu/viewtopic.php?t=1691


Temat: MAJUŚKI 2009
ewentualne wypisy ze szpitala). Ja polecam założenie specjalnego segregatora, gdzie przez całą ciążę chowamy wszystkie wyniki i dokumenty dotyczące ciąży. W ten sposób łatwo unikniemy poszukiwania wyników po kieszeniach i portfelach....
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=55541


Temat: weterynaryjny bank krwi
Weterynaryjny Bank Krwi im. Milusia rozpoczął działalność w grudniu 2003 r. Jego założycielami są lekarze weterynarii - Jerzy Kemilew i Robert Marczak. Jerzy Kemilew prowadzi Pracownię Analiz Weterynaryjnych (PAW), Robert Marczak wraz z żoną mają prywatną praktykę weterynaryjną w warszawskiej dzielnicy Falenica. Dzięki możliwościom laboratorium i doświadczeniu praktyki weterynaryjnej mógł powstać Weterynaryjny Bank Krwi, stosujący światowe standardy w dziedzinie krwiolecznictwa. Krew jest dostępna dla lekarzy weterynarii przez 24 godziny na dobę, we wszystkie dni w roku. Badanie grupy krwi psów (instrukcja) U psów wyróżnia się grupy krwi uwzględniając występujące na krwinkach czerwonych, erytrocytarne antygeny powierzchniowe (DEA - dog erytrocit antigen). W związku z tym ustalono kilka grup psiej krwi, określanych mianem DEA 1.1, DEA 1.2, itd. Ze względu na fakt, iż w osoczu krwi ... próbą krzyżową. Dzięki tym testom jesteśmy w stanie wyeliminować niepożądane reakcie poprzetoczeniowe. Nie każda krew dawcy wywołuje proces powstawania przeciwciał, tylko antygen DEA 1.1 posiada takie właściwości. Stąd wniosek, że tylko krew dawcy z grupą DEA 1.1 powoduje wytworzenie przeciwciał u biorcy. W najbliższych latach będziemy ustalać grupy krwi dawców i jeśli to możliwe, również grupy krwi biorców pod kątem istotnego antygenu ... co najmniej jeden rok. W tym czasie pobieramy od niego 6-10 razy krew (psy i koty mogą bezpiecznie oddawać krew co 3 tygodnie). Za każdym razem pobrana krew jest badana morfologicznie, biochemicznie i na babeszjozę. Za pierwszym razem określamy grupę krwi, badamy krew w kierunku HB i Bart. Wyniki badań przesyłamy pocztą, faksem lub mailem. Przy pierwszej wizycie bandana "Ratuję życie" określenie grupy krwi badanie w kierunku HB i Bart. podstawowe badania morfologiczne i biochemiczne każdorazowo 3 kg worek karmy wysokoenergetycznej firmy Eukanuba® badania morfologiczne badania biochemiczne badanie na babesie sp. © 2005 Weterynaryjny Bank Weterynaryjny Bank Krwi ul. Obszarowa 17, Warszawa zgłoszenia i informacje: tel: 0-503 57 57 76 (czynny całą dobę) e-mail: bankkrwi@psia-krew.pl Dobrze wiedzieć ,że taka instytucja istnieje
Źródło: ddb.fora.pl/a/a,468.html


Temat: Anemia - choroba młodych kobiet
Badanie poziomu żelaza we krwi nie zawsze jest konieczne. Trzeba je jednak wykonać, gdy istnieją wątpliwości co do tego, czy twoja anemia spowodowana jest niedoborem tego pierwiastka. Lekarz, kierując się wynikami ... podaje się żelazo w zastrzykach. Być może otrzymasz również skierowanie na dodatkowe badania, mające na celu dokładne ustalenie przyczyny niedokrwistości (np. na analizę kału na tzw. krew utajoną). Możesz zwiększyć zapas...
Źródło: cafemirenium.kylos.pl/viewtopic.php?t=5299


Temat: Wyniki krwi - proszę o analizę.
Witam, bardzo proszę o analizę wyników krwi.Moje objawy to nieustające bóle brzucha(nieostre),zaparcia,wzdęcia trwające długi czas itp Zgłosiłam się do lekarza ok rok temu jak to się zaczęło i zrobili mi test na helicobacter wyszedł ujemny , czyli nie mam wrzodów , ale wyszła mi bardzo duża anemia (nie wiem ,czy to była dobra diagnoza co do anemii).Zażywałam żelazo i wynik wrócił do normy.Niedawno wybrałam się do ginekologa,zrobiłam sobie usg jajników i macicy i nic nie wykazało.Postanowiłam więc zrobić ponownie badania krwi z markerem i próby wątrobowe.Lekarz ginekolog powiedział mi,że są złe,ale że on nie wie co to jest:( i mam iść do hematologa. Morfologia krwi: Leukocyty 7,1 norma: 3,8-10 flaga- Erytrocyty 5,2 3,7-5,1 h(high) Hemoglobina9,7 12,0-16,0 l(low) Hematokryt 34 37-47 l MCV 65 80-99 l MCH 19 27-35 l MCHC 28,7 32-37,0 l Płytki krwi 305 140-440 - RDW-CV 16,6 11,6-14,8 h PDW * 9,0-17,0 - MPV * 9,0-13,0 - P-LCR * - - Wskaźniki ... anty-HCV wynik:ujemny CA-125 7,51 norma:0,00-21,00 Powtórzyłam morfologię i wyszła niemal identyczna.Zrobiłam jeszcze badanie moczu(równiez proszę o analizę), oto wyniki: Badanie ogólne moczu: Przejrzystość przejrzysty norma:przejrzysty Barwa słomkowy Ciężar właściwy 1,010 (kg/l ... normie Leukocyty w normie. Mam 19 lat,dowiedziałam się,że są to bardzo złe wyniki,ale nie wiem nic konkretnie.Jeśli ktoś może mi je zanalizować i poweidzieć ewentualnie co to mogłoby być to będę bardzo wdzięczna ;( bo okropnie się martwię ;( Szczególnie prosze o analizę jakiegoś lekarza. P.S lekarz ginekolog zlecił mi jeszcze zrobienie ASO i HIV (wykonam te badania,ale jestem niemal pewna,że wyniki...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=204


Temat: Wyniki krwi - proszę o analizę.
Bardzo dziękuję Panu za odpowiedź. Mam do Pana jeszcze jedną prośbę,czy mógłby Pan zanalizować moje "nowe" wyniki ? Oto one: Biochemia: Mocznik wynik: 3,0 mmol/l norma:2,5-6,1 Kreatynina w surowicy 79 umol/l norma: 54-106 Żelazo w surowicy 2,8 umol/l norma: ? 6,6-30,4 Sód w surowicy 140 mmol/l norma: 137-145 Potas w surowicy 4,6 mmol/l norma: 3,6-5,0 Immunochemia:[/i] TSH 1,796 ulU/ml norma: 0,270-4,700 Morfologia krwi obwodowej: WBC 6,1 tys/ul norma: 4,0-10,0 RBC 5,30 mln/ul norma: ? 4,00-5,20 HGB 9,9 g/dl n:?11,5-16,0 HCT 35,8 % n:?36-46 MCV 67,5 fl n:?78,0-100,0 MCH 18,7 pg n:?27,0-34,0 MCHC 27,7 g/dl n:?29,0-36,5 PLT 301 tys/ul n:140-440 RDW 15,2 % n:? 11,0-15,0 PDW 18,1 fl n:?6,1-17,0 MPV 10,60 fl n: 6,80-12,00 P-LCR 32,8 % n: 6,0-43,0 [b]Mikroskopowy rozmaz krwi: [/i][/b]Neutrofile pałeczkowate 1 % norma: 1-5 Neutrofile segmentowane 73% norma:?45-70 Granulocyty kwasochłonne 3 % norma:1-5 Monocyty 3 % norma:2-8 Limfocyty 20% norma: 20-45 Odczyn Biernackiego 5mm/h norma: <12,0 Płytki krwi metodą manualną: Płytki krwi 311,0 tys/ul norma: 140,0-440,0 Retikulocyty 7,0 %o norma:5,0-15,0 mocz-badanie ogólne: barwa: jasnożółty przejrzystość lekko mętny ciężar właściwy 1,005 g/ml norma: 1,005-1,030 leukocyty negatywny azotyny negatywny ph 6,0 norma: 5,0-7,0 krew negatywny ... świeże 3-5 wpw bakterie liczne śluz pojedyncze pasma fosforany bezpostaciowe pojedyncze . Zrobiłam jeszcze markery CEA i Ca 19,9 ,ale wyniki będę miała dopiero w piątek.Dostałam też skierowanie na prześwietlenie płuc z opisem (wyniki będę miała za 1,5 tyg) , usg jamy brzusznej (mam termin dopiero na maj na NFZ,a płatny jest na koniec kwietnia ) ,na badanie na obecność krwi w ... jeszcze kilka miesięcy to chyba nie będę mieć go już wcale. Ale tak najbardziej to prosiłabym o analizę wyników krwi,a w szczególności tych manualnych rozmazów.Na co wskazują te wyniki? I jakie jeszcze ewentualnie badania warto wykonać?Pozdrawiam P.S te pytajniki przy normach,to były strzałki skierowane w górę lub dół w zależności od wyników,ale coś niewyszło..
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=204


Temat: Niedoczynność tarczycy
nieprawidłowe. Przy stwierdzeniu we krwi obecności TgAA wiemy, że jest to niedoczynność dziedziczna. Przy braku TgAA i jednoczesnej dysfunkcji tarczycy mamy do czynienia z niedoczynnością idiopatyczną, czyli o nieznanej przyczynie, w...
Źródło: forum.labradory.org/viewtopic.php?t=567


Temat: Niepojete zjawiska
Plamy krwi Odnośnie plam potrzebna jest krótka przedmowa. Francuski chirurg, Pierre Barbet, na I Międzynarodowym Kongresie Naukowym, który odbył się w maju 1950 roku w Rzymie i Turynie, przedstawił relację, ukazującą, w jaki sposób widoczne na Całunie poszczególne plamy "krwi" odpowiadają charakterystycznym cechom morfologicznym plam oraz śladów zakrzepłej krwi. Następnie w roku 1973 G. Frache, E. Mari Rizzatti oraz E. Mari z Komisji Ekspertów powołanej przez kard. Michele Pellegrino, bezskutecznie poszukują śladów krwi na niektórych, pobranych z Całunu włóknach. Poszukiwania rozpoczęte w roku 1978 dostarczają natomiast pełnego potwierdzenia tez Barbeta. Ponadto komparatywne badania ... na obrzeżach urazów powstałych w wyniku biczowania, co wyraźnie może odnosić się do osocza. Znalezisko pozwala przypuszczać, iż ślady te zostały pozostawione przez okaleczony organizm. Przejdźmy do wyników badań wykonanych w ... im uzyskać wspaniale zjawisko konwersji porfiryny na próbce plastra przyklejonego do powierzchni płótna w miejscu domniemanej plamy Wynik ten otwiera drogę do przeprowadzenia mikroanalitycznego dowodzenia na zachowanej krwi za pośrednictwem badań medyczno-prawnych. Dnia 6 maja 1981 roku Baima Bollone w Turyńskiej Akademii Medycznej ogłasza, iż hematologiczne analizy sądowe włókien osobiście przez niego pobranych w roku 1978 wykazały obecność krwi, zachowanej w stanie nienaruszonym. W sierpniu następnego roku Adler, na Kongresie Kanadyjskiego Stowarzyszenia Medycyny Sądowej, przedstawia identyczne wyniki otrzymane z próbek plastrów naklejanych na powierzchni Całunu w roku 1978, potwierdzając w ten sposób pozytywną identyfikację hematyczną Baima Bollone. Krew człowieka? Po jednoznacznym udowodnieniu istnienia na Całunie śladów krwi, należało ustalić, do jakiego gatunku ona należy. Innymi słowy czy jest to krew ludzka, czy tez nie. ... materiałem biologicznym, na które są uodpornione, warunkują przyleganie antyciał fluorescencyjnych do obecnych antygenów Dokonaną koniunkcję można z łatwością wykazać, posługując się mikroskopem na ultrafiolet. Studium na temat poplamionych krwią włókien Całunu udowodniło obecność ludzkiej globuliny, co prowadzi do wniosku, ze mamy tu do czynienia z krwią człowieka. Ponadto badanie elektronowym mikroskopem skaningowym pozwala na wyszczególnienie charakterystycznych dla człowieka czerwonych krwinek. Wyniki zostały potwierdzone przez amerykańskich badaczy, którzy wykryli na pobranych przez siebie plastrach-próbkach obecność albuminy charakterystycznej dla naszego gatunku. Jaka grupa krwi? Ostatnim etapem stało się określenie grupy, uwierzytelnione przez fakt, iż została powszechnie stwierdzona wytrzymałość poszczególnych właściwości na bardzo starych materiałach. W badaniu laboratoryjnym plamy z Całunu zachowują się jak krew grupy AB, podczas gdy plamy białe nie udzielają żadnej odpowiedzi. Istnieje wiele czynników które wpływają na błędne określenie grupy krwi bardzo starych plam. Znamy cały szereg antygenów zwierzęcych, robaków i bakterii zdolnych do fałszywego wywołania wyników pozytywnych. Jednak w przypadku Całunu wyłączono możliwość ... krew na Całunie zachowała się w doskonałym stanie, bez żadnego śladu zanieczyszczeń, prawdopodobnie ze wzglądu na powstrzymującą je obecność aloesu i mirry Nie można tez zaprzeczać istnieniu w starożytności właściwości B, ponieważ wszystkie badania dowodzi czegoś wręcz odwrotnego. Jako jedną z ostatnich rozpoczęto analizę polimorfizmu DNA, przeprowadzoną w dostosowanym do tego laboratorium Instytutu Medycyny Sądowej w Genui. Badanie potwierdziło wysoki poziom zanieczyszczenia męskim i żeńskim DNA, to ostatnie odnosi się do kobiet, które wielokrotnie naprawiały uszkodzone znalezisko. Wynik pozwala jednak przypuszczać, iż ostateczne badania przeprowadzone na większej ilości chronionych miejsc płótna (np. tych, znajdujących się pod latami) dowiodą dokładnej typologĂź pierwotnych śladów Szczęśliwe wyniki badań, których celem było odnalezienie obecności krwi na Całunie, nie dotyczą delikatnego problemu utworzenia się wizerunku. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych...
Źródło: forum.e-sancti.net/viewtopic.php?t=1527